wtorek, 27 sierpnia 2013

5 porcji owoców i warzyw




Każdy pewnie chociaż raz słyszał, że w ciągu dnia dorosły człowiek powinien spożywać przynajmniej 5 porcji owoców i warzyw. Ale dlaczego właściwie 5 porcji? I co uznajemy jako jedna porcja? Sprawdź...




Na początek - skąd wzięło się 5 porcji?

Hasło 5 porcji owoców i warzyw utrwaliło się w naszych głowach przede wszystkim dzięki kampanii społecznej, która nakłaniała nas do jedzenia w ciągu dnia 5 porcji owoców i warzyw. Kampania społeczna opierała się na zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która zaleca spożywanie w ciągu dnia właśnie 5 porcji (80 g) różnorodnych owoców i warzyw, co daje 400 g owoców i warzyw w ciągu dnia.



U dzieci również poleca się, aby jadły one conajmniej 5 porcji owoców i warzyw. Nasze zwyczaje żywieniowe kształtują się bowiem we wczesnych latach życia. Dzieci, które przyzwyczajone zostaną do jedzenia różnorodnych owoców i warzyw, z dużym prawdopodobieństwem, będą je spożywały również w późniejszych okresach swojego życia. W przypadku dzieci nie określono zalecanej wielkości porcji, ale jako porcję można uznać ilośc mieszczącą się w dłoni dziecka.




Porcja... czyli właściwie ile?

Jak już wcześniej wspomniałyśmy, zgodnie z zaleceniami WHO porcja to ok. 80g. Mamy świadomość jednak, że nie każdy posiada wagę kuchenną, zatem aby przybliżyć wam trochę ile to jest 80g poniżej postanowiłyśmy podać wam kilka przykładów 80g porcji owoców i warzyw.



OWOCE:

- jeden banan, pomarańcza, brzoskwinia, jabłko lub inne owoce o podobnej wielkości;
- połowa dużego grejpfruta lub awokado;
- plaster dużego owocu jak przykładowo melon lub ananas;
- dwie śliwki lub podobnej wielkości owoce;
- garść winogron, wiśni lub jagód;
- jedna czubata łyżka suszonych owoców np. rodzynek lub moreli, lub trzy czubate łyżki sałatki owocowej.

WARZYWA:
- trzy czubate łyżki warzyw (surowych, gotowanych, mrożonych lub z puszki);
- trzy czubate łyżki fasoli i innych roślin strączkowych;
- jedna miska sałatki.


Co możemy wliczyć do zalecanych 5 porcji?

Przede wszystkim wszelkie świeże, mrożone, suszone czy puszkowane owoce i warzywa. Jako jedną z porcji uznać można również szklankę (150ml) 100% soku owocowego lub warzywnego i szczególnie popularnych w ostatnim okresie smoothies. Przy czym podkreślamy, że sok może stanowić jedynie jedną porcję spośród 5 zalecanych, bez względu na to ile go wypijemy. Sok w wyniku obróbki pozbawiony jest większości cennego błonnika pokarmowego. W przypadku smoothies tylko niektóre z nich mogą liczyć się jako 2 porcje - muszą składać się ze 150ml soku i przynajmniej 80g pulpy owocowej lub warzywnej.

Do 5 porcji nie wliczamy jednak produktów wysoko skrobiowych jak np. ziemniaków, pochrzynu czy manioku.


Na koniec chcemy zwrócić uwagę, że warto jeść surowe warzywa - w wynik obróbki termicznej mogą one bowiem tracić wiele wartościowych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Przy okazji przypominamy nasz post o tym jak należy gotować warzywa aby zachować jak najwięcej ich dobrodziejstw - czytaj tutaj.




3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe informacje, super:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. 400g owoców i warzyw w ciągu dnia to tak na prawdę dwa średniej wielkości pomidory lub jabłka- jak dla mnie o wiele za mało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że mało - zgadzamy się w 100%! :)

      Problem polega na tym, że dla wielu wciąż jest to za dużo...

      Statystki pokazują, że Polacy jedzą zbyt mało owoców i warzyw (więcej na ten temat: http://jedzcozdrowe.blogspot.com/2013/07/jedz-kolorowo.html

      Usuń

Blogger Gadgets