środa, 15 maja 2013

Domowy cukier waniliowy!


Jeśli tez nie wyobrażasz sobie ciasta lub deseru  bez aromatu wanilii, a jednocześnie nie chcesz stosować sztucznych dodatków i substytutów wanilii, mamy na to sposób.

Dzisiaj przygotujemy swój własny cukier waniliowy!



Czego potrzebujemy?


  • jednej laski wanilii - bez trudu znajdziecie ją w każdym większym sklepie
  • 2 szklanek cukru

Jak przygotować domowy cukier waniliowy?

  1. Bierzemy do ręki naszą laskę wanilii  i ostry nóż. Starannie przecinamy wzdłuż laskę wanilii, aby wydobyć z jej wnętrza czarne ziarenka. Następnie nasionka mieszamy z cukrem i zamykamy w szczelnym słoiku. Laska wanilii też nam się przyda! Również umieszczamy ją w słoiku z cukrem (jeśli Wam się nie mieści, bez problemu możecie ja przeciąć na mniejsze kawałki)
  2. Wymieszane składniki muszą się ze sobą "zaprzyjaźnić" :) w tym celu odstawiamy nasz słoik na ok. 3 tygodnie. Po takim okresie gwarantujemy, że będziecie mieć niezwykle aromatyczny, naturalny cukier waniliowy, a nie wanilinowy...


1 komentarz:

  1. Też zauważyłam że cukry w sklepach to już nie waniliowe tylko wanilinowe!!Masakra jakaś!!!Ostatnio zaopatrzyłam się w kilka lasek wanilii ze sklepu www.najlepszeprzyprawyswiata.pl i wiele innych przypraw, które napewno wykorzystam na jesienne długie wieczory :) Polecam robić własny cukier i stosować przyprawy bez glutaminianu sodu i konserwantów!!! Ja już poczułam różnicę!!!

    OdpowiedzUsuń

Blogger Gadgets